fbpx

Véget ért a Laser-420 Nyílt Országos Bajnokság

2018. augusztus 29. és szeptember 2. között került megrendezésre a Balatonfüredi Clubban a Rooster Laser-420 Open Hungarian National Championships and Trophy. A Laser és 420 osztályok bajnokságára 3 országból 96 egység nevezett.

Az első nap reggelén nagyon ígéretes szélviszonyok között, délelőtt 10 órakor indult vízre a mezőny. A pályaterületre érve az átlag szél 10 csomó körül volt, azonban a helyi viszonyokat ismerve a versenyrendezőség számított a gyengülésre.

A narancs lobogó felhúzásáig az átlag 7-8 csomóra esett vissza. Az összes rajt rendben, fegyelmezetten zajlott, mindössze két korai rajtos hajó volt, ami kiemelkedően jó arány. Az utolsó osztály rajtjára világos lett, hogy rövidíteni kell a pályaszakaszokat. A szélviszonyok folyamatos gyengülése mellett a rövidített pályán hosszú, de korrekt futamokat vitorláztak a versenyzők.

A verseny második és harmadik napján a várakozásé volt a főszerep, sajnos mindkét napot futam nélkül kellett zárni.

Szombat reggelre megérkezett az ígéretes, 10 csomó fölött fújó keleties szél. A programnak megfelelően a 9 órai figyelmeztető jelzésig a rendezőség közepes méretű pályát tűzött ki.

Délelőtt változatos szélerősség mellett, pörgős 45-50 perces futamot vitorláztak az osztályok.

Ezután a környező zivatar-tevékenységre való tekintettel és a biztonságot szem előtt tartva, 1 órás parti halasztás következett. Ezalatt több egyeztetés zajlott a meteorológiai szolgálattal, végül 12-13 csomós északias szélben vágott neki a mezőny az aznapra tervezett két futamnak.

A 3. futam gyengülő, átlag 7-10, majd a futam vége fele 5 csomós szélben zajlott. A Laser 4.7 osztály belső körének hosszán még tudott változtatni a rendezőség, azonban a futam utolsó perceit még így is megnehezítette a közeledő vihar.

Sikeres 3 futamot teljesítve, immáron érvényes bajnoksággal, a versenyrendezőség 18 csomós szélben partra kísérte a mezőnyt még éppen a jégeső előtt!

A bajnokság utolsó napjához érve a versenyrendezőség még bízott legalább 1 futamban, de sajnos az időjárás nem állt mellénk. Így összesen 4 futammal a hátunk mögött hivatalosan is véget ért a nyílt országos bajnokság.

BYC-es egységeink kiváló eredménnyel zártak:

Laser Standard osztályban és U21-es kategóriában is magyar bajnok lett Zink Leon.

Laser Standard összetett 3. helyen végzett Varga Dániel

Laser Standard U21 2. hely Váradi Miklós

3. hely: Vőneky Ákos

Laser Radial abszolút 4. helyen végzett Héjja Marcell

Laser Radial női 3. helyen és U21-es kategóriában 3. helyen végzett Róka Bianka

Laser Radial U19-ben 3. lett Héjja Marcell

Laser 4.7 U18 osztályban 3. lett Sellei Bence

Kis-Kapin Karina 6.

Laser 4.7 lány osztályban kibéreltük a dobogót:

Kis-Kapin Karina magyar bajnok

Novák Dorka 2.

Vida Róza 3.

Gratulálunk mindenkinek!

Eredmények: https://byc.hu/regatta/laser-420-orszagos-bajnoksag/

Fotók: Cserta Gábor & Szántó Áron / BYC