fbpx

Veled is találkozunk? – Horváth Boldizsár emlékverseny

A hagyományosan a Kékszalagot megelőző vasárnapon megrendezésre kerülő Horváth Boldizsár Emlékversennyel a Balatonfüredi Yacht Club egy utolsó felkészülési lehetőséget kíván nyújtani a tókerülő versenyen induló hajóknak.

Az emlékverseny a nagyhajós vitorlázás teljes palettáját igyekszik megszólítani, így az osztályhajókat, a regisztrált, YS számmal rendelkező hajókat, valamint a nyílt többtestű hajókat várja a rajtvonalhoz.

Emlékezés

A BYC egykori klubtagja, a vitorlázókat ingyen gyógyító ortopéd orvos, Kékszalag győztes – ő volt Horváth Boldizsár. Életében a vitorlázás mellett a hajótervezés, hajóépítés is fontos szerepet töltött be: három fahajó tervezésében és építésében vett részt, leghíresebb hajója az ADDIÓ 40-es cirkáló volt, mellyel 1959-ben megnyerte a Kékszalagot. „Az ADDIÓ-t 1941-42 között építette Horváth Boldizsár. A terveket Benacsek Jenő készítette és a hajó a Balatonfüredi Hajógyárban épült meg. Horváth Boldizsárnak ez volt a harmadik cirkálója egy 22-es és egy 30-as után. Vízre tétele 1943. április 17-én történt. A hajót 1968-ig – haláláig – használta. Saját, illetve Irma nevű lánya kormányzásával hat bajnokságot és egy Kékszalag győzelmet szereztek.” – írja Dulin Jenő, A magyar vitorlázás története című könyvében.

Tapasztalatgyűjtés, rutinszerzés

Az idei évben a Horváth Boldizsár emlékverseny a Yardstick Trophy sorozat ötödik állomása. A szabadidősport elősegítése érdekében az eseményre verseny- és sportorvosi engedély nélkül is lehet nevezni. A kezdő vitorlázóknak kifejezetten hasznos tapasztalat lehet a verseny, ahol igazi profiktól leshetik el a sport sajátosságait és rutint szerezhetnek a versenyzésben. A profi résztvevőknek remek alkalom, hogy a Kékszalag előtt még utoljára teszteljék csapatukat, felszerelésüket. A rövid túraversenyen a hajók a hagyományos Balatonfüred – Paloznak – Tihany – Hajógyári-öböl – Balatonfüred útvonalon fognak vitorlázni.

A Panasonic Heating & Cooling Solutions üzletágának köszönhetően a verseny abszolút győztes csapata értékes fődíjat vihet haza, a Szabó és Fia Borpince pedig kiváló borokkal jutalmazza a dobogósokat.

A versenyre előnevezni a BYC honlapján eléhető online regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

Versenykiírás és -utasítás a verseny online hirdetőtábláján elérhető.