fbpx

Velencében jártunk az EUROSAF Team Racing csapatversenyen

Velence.previewA múlt hétvégén három egységgel vettünk részt  Velencében a Csapat Európa Bajnokságon. A számunkra ismeretlen Rs Feva kétszemélyes hajóval tartották meg a versenyt. Ez a hajóosztály egyedül Olaszországban terjedt el és ezzel együtt speciális egységeket hoztak létre a házigazdák. Nálunk: Kristóf Julianna- Böröcz Berta; Gyapjas Balázs – Varga Dániel; Korchmáros Kristóf – Szilasi Bence párosok vettek részt a 6 országot felvonultató regattán. A verseny helyszíne: homokos tengerpart, óriási kemping … Csütörtökön egy órában kipróbálták a gyerekek a hajókat, majd a technikai – edzői megbeszélést követően ünnepélyes megnyitó következett.

A lebonyolítás a következő kép zajlott: 3-3 hajó versenyzett egymással egy rövid kreuz-raum-hátszél-raum-kreuz befutó pályán. Aki  a kevesebb pontot szerezte a futamon belül az egy pontot, míg a vesztes csapat nulla pontot kapott. Ehhez speciális szabályok, helyi bíráskodás, jó helyzet felismerő képesség párosult.

A mieink rögtön győzelemmel kezdtek, amit aztán később elvettek korai rajt miatt. A pénteki napon 4 „meccset” vívtunk, amiből két győzelmet és két vereséget könyvelhettünk el. Másnap, szombaton sajnos a rossz időjárás miatt elmaradt a versenyzés, így jutott időnk egy velencei kirándulásra is, ami elég kalandosra sikeredett…

Vasárnap nagyon jó idő volt hasonló széllel, mint az előző nap. A verseny vezetői úgy döntöttek hogy áttelepítik a hajókat egy közeli kikötőbe. Zárt öbölbe vitték be a versenyt, ahol nagyon jó szél volt, meglehetősen erős áramlással párosulva. Délelőtt a széllel ellentétes vízjárással kellett számolnunk, délben pedig megfordult,  és egyre jobban „folyt” a víz. A mieink rögtön az olasz fiatalok ellen kezdtek, akikről tudtuk, hogy nagyon jók, és e szerint próbáltam kitalálni valami okosat. A rajt előtti dolgokat jól csináltuk, de Juliékat sajnos kitolták, így vissza kellett menniük a vonalra, amíg a fiúk pedig elöl küzdöttek a másik két hajóval. Nem volt szerencsénk… Balázsékat kétszer is büntetéssel sújtotta a Jury (szerintünk nem jogosan)- újabb vereség! A következő futamokban rendre jobban álltunk de néhány rossz manőver a svéd ill. ír csapatok ellen megpecsételte sorsunkat, de azért sikerült legyőznünk a holland felnőtt párost és az andorrai csapatot.

Összegzés és zárszóként kiemelném a csapat küzdő szellemét és lelkesedését, és azt, hogy valóban 1 CSAPATKÉNT versenyeztek. Az ő elmondásuk alapján tetszett nekik ez a fajta megmérettetés, még ha nem is volt mindig szerencsénk, ami hogy ha megvan akkor most Eb ezüst éremmel térhettünk volna haza! Remélem megyünk jövőre is, és nagyobb sikerrel járunk,de így sincs okom a panaszra!

Gratulálok lányok,és fiúk!

– Perényi Miki –