fbpx

Edzők

Baráth Gábor – 29er, RS Feva hajóosztály

Elérhetőség:

Mobil: +36 70 940 8410

E-mail: barath.gabor@byc.hu

1977-ben születtem, mindig is sportoltam, sok sportot űztem párhuzamosan.  Végül a víznél állapodtam meg. 1988-óta vitorlázom két-, vagy több személyes hajókban.

8 magyar bajnoki címem mellet számos dobogós helyezést szereztem kis- és nagyhajós osztályokban. Tagja voltam a hajosztályaim válogatottjainak és képviselhettem a magyar vitorlázást világversenyeken is.

A pályaversenyzést preferálom, de részt vettem Kékszalagokon, ahol osztálygyőzelmek mellett a Diego és a Principessa Sailing Team-ek tagjaként az abszolút 3. és 4. helyeket szereztük meg. Bár jelenleg is versenyzem, a fő tevékenységem a Balatonfüredi Yacht Clubban a  29er  hajóosztályban versenyzők felkészítése. Tanítványaim magyar bajnoki címek és dobogós helyezések elérésével hálálják meg az együtt elvégzett munkát.

Jelmondatommá egy amerikai foci edzőtől választott alapigazság vált: „A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát.” – Vince Lombardi amerikai fociedző

 

 Csomai József – Laser 4.7, Radial, Standard hajóosztály, VSB-tag


Elérhetőség:

Mobil: +36 30 277 6537
E-mail: csomai.jozsef@byc.hu

1968-ban születtem Veszprémben. 10 évesen ismerkedtem meg a vitorlázással Balatonalmádiban. Itt töltöttem versenyzői pályafutásom nagy részét, és itt vált életem meghatározó részévé a vitorlázás.

Rengeteg élmény mellett több osztályban is versenyeztem, de az egyszemélyes versenyzésben éreztem igazán otthon magam. Ennek eredményeként 3 Magyar bajnoki címet sikerült szereznem.

A 90-es évek elején kerültem a BYC -hez,  versenyzőként. Pár év alatt a versenyzést felváltotta az oktatás, majd az edzősködés.

Kihívást jelentett számomra a megszerzett tudás átadása a fiatal tehetségeknek.

Szerencsének érzem magam, mert kezem alatt rengeteg olyan versenyző fordult meg , akik azóta is  a hazai és nemzetközi mezőny meghatározó alakjai.

Számomra a legnagyobb motivációt az jelenti, hogy láthatom a fiatalok szemében a vitorlázás szeretetét.

 

Kugler Tamás – Laser, RS FEVA hajóosztály – szabadidős sportolók

 

Elérhetőség:
Mobil: +36 20 808 1282
E-mail: tamas.kugler@outlook.com

A kezdetekben családi indíttatásból ismerkedtem meg a vitorlázással, majd 1995-ben a Balatonfüredi SC (Balatonfüredi Yacht Club jogelődje) által szervezett nyári vitorlás táborban betekintést nyerhettem a vitorlázók zárt világába. Már ebben az évben Hantó István irányítása mellett lehetőséget kaptam, hogy elinduljak a szezon utolsó versenyén, amelyet az Orfűi-tavon rendeztek.

1996-ban Csomai József utánpótlás csapatába kerültem Cadet hajóosztályban, ahol elsajátítottam a versenyvitorlázás alapjait. A közös munka eredményeként különböző utánpótlás kategóriákban és hajóosztályokban 8 Magyar Bajnoki címet sikerült megnyernem.

2001 – 2003 közötti időszakban Laser hajóosztályban (Laser Radial, Standard) számos nemzetközi versenyen indultam (Európa- és Világkupa versenyek, Európa- és Világbajnokság, Előolimpia) és megpróbáltam felzárkózni a nemzetközi élmezőnyhöz.

A sporttudományok területén a Semmelweis Egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Kar (TF), Rekreáció szakán diplomáztam (2007), és Vitorlás sportedzői képesítésemet (2004) is itt szereztem.

A versenyvitorlázást követően elsősorban a felnőtt oktatás területén kaptam munkalehetőséget, ahol az elmúlt közel 10 évben aktívan tevékenykedem.

Sigmond András – Optimist B, Iskolaprogram


Elérhetőség: 

Mobil: +36 70 779 8400
E-mail: sigmond.andras@byc.hu

Veszprémből származom, de Káptalanfüreden töltöttem az ifjúságom boldog nyarait, ahol édesapám BIBIC nevű 15 – ös hajóján ismertem és szerettem meg a vitorlázást.

Ez úgy tűnik örök szerelem maradt, 10 évet versenyeztem a Bp Építőkben: Kalóz, Repülő Hollandi, majd Csillaghajó osztályokban,  és ugyancsak itt kezdtem el edzői pályafutásomat. Innen Földvárra, a Spartacus Vitorlás Clubba igazoltam, ahol Dolesch Iván mellett  dolgoztam edzőként 1976 – ig. Ekkor már a MVSZ felkérésére a válogatott keret felkészítésében is részt vettem, és ez a megbízásom tartott 1992 – ig. Négy Olimpiai ciklusban (Montreal, Moszkva, Seoul, Barcelona) vezettem a magyar csapat  olimpiai felkészülését, majd ezt követően 8 éven keresztül a „GIBA Vitorlás Iskolát” létrehozva, oktattam nyaranta fiatalokat a Laser 4,7 osztályban. Ezeket az edzői, oktatói munkáimat csak másod állásban láttam el, mivel fő állásban az ELTE Tanárképző karán a testnevelés szakos hallgatók képzésében vettem részt.

2000 – ben jött a nagy fordulat, amikor egy meghívásra szerződést kötöttem a Szingapur Vitorlás Szövetséggel, és dolgoztam 8 évet a szigetország vitorlás programjában a 420, Byte, végül a Laser osztályokban. Ez a 8 év volt a legeredményesebb időszak  edzői és pedagógiai pályafutásom alatt. Amit lehetett sport sikerben, és emberi elismerésben azt ott megkaptam a tanítványaimtól, és  a sport vezetőimtől egyaránt!

2008 ban a MVSZ felkérésére hazajöttem, és elvállaltam a Válogatott Keret vezető edzői megbízását. Mint Laser edző segítettem Berecz Zsombor felkészülését a Beijing – i olimpiára, de nem sokkal az olimpia után már érezve a hazai ellenszelet, hamarosan félre állítottak ebből a megbízásomból. Ezután Zánka, ismét a Spartacus, majd Balatonfüred következik 2013 –tól.

Fő célom, hogy eddigi pedagógiai és vitorlás edzői tapasztalatomat felhasználva itt Balatonfüreden létre hozzunk egy sport iskolai oktatási rendszert, amelyre a vitorlás sport utánpótlás nevelése épülhet. Ennek a munkának a gyakorlati részéhez  a BYC adja hátteret, ahol az Iskolai Vitorlás Oktatási programot 2 éve indítottuk el. Ebből most 2016 ban már remélhetőleg  versenyzők is kikerülnek, akik a BYC színeiben részt vesznek a hazai Optimist, Laser és 420 osztályok versenyein. A Sportiskola indításhoz a zöld jelzést sajnos még mindig nem kaptuk meg, de remélhetőleg Balatonfüred város vezetése, és az iskolák fenntartói is belátják azt a logikusnak tűnő összefüggést, hogy vitorlás sportot csak ott lehet magas szinten művelni, ahol a sportolók a víz mellett élnek, és így a napi edzéseken ugyanolyan rendszerességgel tudnak részt venni, mint a kézilabdában, vagy a fociban!! Ha ez a felismerés bekövetkezik, és a sport iskolai osztályt 2016 Szeptemberében el tudjuk indítani, akkor úgy gondolom hosszabb időre biztosíthatjuk Balatonfüred részére azt az elismerést a vitorlás sportágban, amit a Vadnai testvérek és Érdi Mári innen indulva vívtak ki az elmúlt években!

 

Edelényi-Szabó Viktor – Optimist C

Elérhetőség:
Mobil: +36 20 542 6000
E-mail: edelenyiszabo.viktor@byc.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Weinber Zsófia – Optimist A

noimageElérhetőség:
Mobil: +36 30 418 8733
E-mail: weinber.zsofia@byc.hu