fbpx

Edzők

Baráth Gábor – 29er hajóosztály

Elérhetőség:

Mobil: +36 70 940 8410
E-mail: barath.gabor@byc.hu

1977-ben születtem, mindig is sportoltam, sok sportot űztem párhuzamosan.  Végül a víznél állapodtam meg. 1988-óta vitorlázom két-, vagy több személyes hajókban.

8 magyar bajnoki címem mellet számos dobogós helyezést szereztem kis- és nagyhajós osztályokban. Tagja voltam a hajosztályaim válogatottjainak és képviselhettem a magyar vitorlázást világversenyeken is.

A pályaversenyzést preferálom, de részt vettem Kékszalagokon, ahol osztálygyőzelmek mellett a Diego és a Principessa Sailing Team-ek tagjaként az abszolút 3. és 4. helyeket szereztük meg. Bár jelenleg is versenyzem, a fő tevékenységem a Balatonfüredi Yacht Clubban a  29er  hajóosztályban versenyzők felkészítése. Tanítványaim magyar bajnoki címek és dobogós helyezések elérésével hálálják meg az együtt elvégzett munkát.

Jelmondatommá egy amerikai foci edzőtől választott alapigazság vált: „A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát.” – Vince Lombardi amerikai fociedző

 

 Csomai József – Laser 4.7, Radial, Standard hajóosztály, VSB-tag


Elérhetőség:

Mobil: +36 30 277 6537
E-mail: csomai.jozsef@byc.hu

1968-ban születtem Veszprémben. 10 évesen ismerkedtem meg a vitorlázással Balatonalmádiban. Itt töltöttem versenyzői pályafutásom nagy részét, és itt vált életem meghatározó részévé a vitorlázás.

Rengeteg élmény mellett több osztályban is versenyeztem, de az egyszemélyes versenyzésben éreztem igazán otthon magam. Ennek eredményeként 3 Magyar bajnoki címet sikerült szereznem.

A 90-es évek elején kerültem a BYC -hez,  versenyzőként. Pár év alatt a versenyzést felváltotta az oktatás, majd az edzősködés.

Kihívást jelentett számomra a megszerzett tudás átadása a fiatal tehetségeknek.

Szerencsének érzem magam, mert kezem alatt rengeteg olyan versenyző fordult meg , akik azóta is  a hazai és nemzetközi mezőny meghatározó alakjai.

Számomra a legnagyobb motivációt az jelenti, hogy láthatom a fiatalok szemében a vitorlázás szeretetét.

 

Kugler Tamás – Laser, RS FEVA hajóosztály – szabadidős sportolók

Elérhetőség:
Mobil: +36 20 808 1282
E-mail: tamas.kugler@outlook.com

A kezdetekben családi indíttatásból ismerkedtem meg a vitorlázással, majd 1995-ben a Balatonfüredi SC (Balatonfüredi Yacht Club jogelődje) által szervezett nyári vitorlás táborban betekintést nyerhettem a vitorlázók zárt világába. Már ebben az évben Hantó István irányítása mellett lehetőséget kaptam, hogy elinduljak a szezon utolsó versenyén, amelyet az Orfűi-tavon rendeztek.

1996-ban Csomai József utánpótlás csapatába kerültem Cadet hajóosztályban, ahol elsajátítottam a versenyvitorlázás alapjait. A közös munka eredményeként különböző utánpótlás kategóriákban és hajóosztályokban 8 Magyar Bajnoki címet sikerült megnyernem.

2001 – 2003 közötti időszakban Laser hajóosztályban (Laser Radial, Standard) számos nemzetközi versenyen indultam (Európa- és Világkupa versenyek, Európa- és Világbajnokság, Előolimpia) és megpróbáltam felzárkózni a nemzetközi élmezőnyhöz.

A sporttudományok területén a Semmelweis Egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Kar (TF), Rekreáció szakán diplomáztam (2007), és Vitorlás sportedzői képesítésemet (2004) is itt szereztem.

A versenyvitorlázást követően elsősorban a felnőtt oktatás területén kaptam munkalehetőséget, ahol az elmúlt közel 10 évben aktívan tevékenykedem.

Sigmond András – Optimist B, Iskolaprogram


Elérhetőség: 

Mobil: +36 70 779 8400
E-mail: sigmond.andras@byc.hu

Veszprémből származom, de Káptalanfüreden töltöttem az ifjúságom boldog nyarait, ahol édesapám BIBIC nevű 15 – ös hajóján ismertem és szerettem meg a vitorlázást.

Ez úgy tűnik örök szerelem maradt, 10 évet versenyeztem a Bp Építőkben: Kalóz, Repülő Hollandi, majd Csillaghajó osztályokban,  és ugyancsak itt kezdtem el edzői pályafutásomat. Innen Földvárra, a Spartacus Vitorlás Clubba igazoltam, ahol Dolesch Iván mellett  dolgoztam edzőként 1976 – ig. Ekkor már a MVSZ felkérésére a válogatott keret felkészítésében is részt vettem, és ez a megbízásom tartott 1992 – ig. Négy Olimpiai ciklusban (Montreal, Moszkva, Seoul, Barcelona) vezettem a magyar csapat  olimpiai felkészülését, majd ezt követően 8 éven keresztül a „GIBA Vitorlás Iskolát” létrehozva, oktattam nyaranta fiatalokat a Laser 4,7 osztályban. Ezeket az edzői, oktatói munkáimat csak másod állásban láttam el, mivel fő állásban az ELTE Tanárképző karán a testnevelés szakos hallgatók képzésében vettem részt.

2000 – ben jött a nagy fordulat, amikor egy meghívásra szerződést kötöttem a Szingapur Vitorlás Szövetséggel, és dolgoztam 8 évet a szigetország vitorlás programjában a 420, Byte, végül a Laser osztályokban. Ez a 8 év volt a legeredményesebb időszak  edzői és pedagógiai pályafutásom alatt. Amit lehetett sport sikerben, és emberi elismerésben azt ott megkaptam a tanítványaimtól, és  a sport vezetőimtől egyaránt!

2008 ban a MVSZ felkérésére hazajöttem, és elvállaltam a Válogatott Keret vezető edzői megbízását. Mint Laser edző segítettem Berecz Zsombor felkészülését a Beijing – i olimpiára, de nem sokkal az olimpia után már érezve a hazai ellenszelet, hamarosan félre állítottak ebből a megbízásomból. Ezután Zánka, ismét a Spartacus, majd Balatonfüred következik 2013 –tól.

Fő célom, hogy eddigi pedagógiai és vitorlás edzői tapasztalatomat felhasználva itt Balatonfüreden létre hozzunk egy sport iskolai oktatási rendszert, amelyre a vitorlás sport utánpótlás nevelése épülhet. Ennek a munkának a gyakorlati részéhez  a BYC adja hátteret, ahol az Iskolai Vitorlás Oktatási programot 2 éve indítottuk el. Ebből most 2016 ban már remélhetőleg  versenyzők is kikerülnek, akik a BYC színeiben részt vesznek a hazai Optimist, Laser és 420 osztályok versenyein. A Sportiskola indításhoz a zöld jelzést sajnos még mindig nem kaptuk meg, de remélhetőleg Balatonfüred város vezetése, és az iskolák fenntartói is belátják azt a logikusnak tűnő összefüggést, hogy vitorlás sportot csak ott lehet magas szinten művelni, ahol a sportolók a víz mellett élnek, és így a napi edzéseken ugyanolyan rendszerességgel tudnak részt venni, mint a kézilabdában, vagy a fociban!! Ha ez a felismerés bekövetkezik, és a sport iskolai osztályt 2016 Szeptemberében el tudjuk indítani, akkor úgy gondolom hosszabb időre biztosíthatjuk Balatonfüred részére azt az elismerést a vitorlás sportágban, amit a Vadnai testvérek és Érdi Mári innen indulva vívtak ki az elmúlt években!

 

Edelényi-Szabó Viktor – Optimist C

Elérhetőség:
Mobil: +36 20 542 6000
E-mail: edelenyiszabo.viktor@byc.hu

A vitorlázással először 9 évesen ismerkedtem meg Balatonfűzfőn egy vitorlástábor keretében és rögtön bele is szerettem ebbe a gyönyörű sportba.

Kezdetben Optimist hajóosztályban versenyeztem, amit 3 év után felváltott a Laser 4.7.
A Balatonfüredi Yacht Clubhoz 2013-ban csatlakoztam a Laseres csapat új tagjaként.

Az évek során rengetek hazai és külföldi versenyen vettem részt az összes Laser osztályban, amelynek eredményeképpen több magyar bajnokságon és ranglistán dobogós helyezéseket értem el.A versenyzés mellett az elmúlt években folyamatosan egyre nagyobb jelentőséget kapott az életemben az oktatás is. 2014 óta folyamatosan egyre több gyerek és felnőtt tábor lebonyolításában vettem részt a BYC szervezésében.

Ennek a folyamatnak a folytatásaként szeretném a tudásomat kamatoztatni és megosztani azt a vitorlázók következő generációival. Számomra nincs jobb érzés mikor látom, hogy egy gyerek élvezi a vitorlázás nyújtotta örömöket és a nap végén boldogan jön ki a vízről és az első kérdése az, hogy mikor megyünk vissza legközelebb.

 

Weinber Zsófia – Optimist A

noimageElérhetőség:
Mobil: +36 30 418 8733
E-mail: weinber.zsofia@byc.hu