fbpx

Edzők

Csomai József – Laser Radial, Standard hajóosztály, Vezető edző, VSB-tag


Elérhetőség:

Mobil: +36 30 277 6537
E-mail: csomai.jozsef@byc.hu

1968-ban születtem Veszprémben. 10 évesen ismerkedtem meg a vitorlázással Balatonalmádiban. Itt töltöttem versenyzői pályafutásom nagy részét, és itt vált életem meghatározó részévé a vitorlázás.

Rengeteg élmény mellett több osztályban is versenyeztem, de az egyszemélyes versenyzésben éreztem igazán otthon magam. Ennek eredményeként 3 Magyar bajnoki címet sikerült szereznem.

A 90-es évek elején kerültem a BYC -hez, versenyzőként. Pár év alatt a versenyzést felváltotta az oktatás, majd az edzősködés.

Kihívást jelentett számomra a megszerzett tudás átadása a fiatal tehetségeknek. Szerencsének érzem magam, mert kezem alatt rengeteg olyan versenyző fordult meg , akik azóta is  a hazai és nemzetközi mezőny meghatározó alakjai. Számomra a legnagyobb motivációt az jelenti, hogy láthatom a fiatalok szemében a vitorlázás szeretetét.

Edelényi-Szabó Viktor – Laser 4.7 hajóosztály

Elérhetőség:
Mobil: +36 20 542 6000
E-mail: edelenyiszabo.viktor@byc.hu

A vitorlázással először 9 évesen ismerkedtem meg Balatonfűzfőn egy vitorlástábor keretében és rögtön bele is szerettem ebbe a gyönyörű sportba.

Kezdetben Optimist hajóosztályban versenyeztem, amit 3 év után felváltott a Laser 4.7.
A Balatonfüredi Yacht Clubhoz 2013-ban csatlakoztam a Laseres csapat új tagjaként.

Az évek során rengetek hazai és külföldi versenyen vettem részt az összes Laser osztályban, amelynek eredményeképpen több magyar bajnokságon és ranglistán dobogós helyezéseket értem el.A versenyzés mellett az elmúlt években folyamatosan egyre nagyobb jelentőséget kapott az életemben az oktatás is. 2014 óta folyamatosan egyre több gyerek és felnőtt tábor lebonyolításában vettem részt a BYC szervezésében. 2019-ben kezdtem el a saját csapatommal a munkát, akikkel ebben az évben a legsikeresebb elsőéves csapat voltunk.

Ennek a folyamatnak a folytatásaként szeretném a tudásomat kamatoztatni és megosztani azt a vitorlázók következő generációival. Számomra nincs jobb érzés mikor látom, hogy egy gyerek élvezi a vitorlázás nyújtotta örömöket és a nap végén boldogan jön ki a vízről és az első kérdése az, hogy mikor megyünk vissza legközelebb.

Baráth Gábor – 29’er hajóosztály


Elérhetőség:
Mobil: +36 70 940 8410
E-mail: barath.gabor@byc.hu

1977-ben születtem, mindig is sportoltam, sok sportot űztem párhuzamosan.  Végül a víznél állapodtam meg. 1988-óta vitorlázom két-, vagy több személyes hajókban.
8 magyar bajnoki címem mellet számos dobogós helyezést szereztem kis- és nagyhajós osztályokban. Tagja voltam a hajosztályaim válogatottjainak és képviselhettem a magyar vitorlázást világversenyeken is.

A pályaversenyzést preferálom, de részt vettem Kékszalagokon, ahol osztálygyőzelmek mellett a Diego és a Principessa Sailing Team-ek tagjaként az abszolút 3. és 4. helyeket szereztük meg. Bár jelenleg is versenyzem, a fő tevékenységem a Balatonfüredi Yacht Clubban a  29er  hajóosztályban versenyzők felkészítése. Tanítványaim magyar bajnoki címek és dobogós helyezések elérésével hálálják meg az együtt elvégzett munkát.

Jelmondatommá egy amerikai foci edzőtől választott alapigazság vált: „A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát.” – Vince Lombardi amerikai fociedző

Weinber Zsófia – Optimist A csapat


Elérhetőség:

Mobil: +36 30 418 8733
E-mail: weinber.zsofia@byc.hu

Weinber Zsófia vagyok, 1992-ben Budapesten születtem. A nagypapám itt élt Balatonfüreden, így én a nyarakat itt töltöttem a Balaton-parton. Aktív, sportos családban nőttem fel sok-sok utazással és kalanddal; édesapám ultrafutó, édesanyám életét is végig kísérik a különböző sportok. 10 évig versenyszerűen szertornáztam, a vitorlázáshoz pedig édesapám gyerekkori álmának megvalósítása kapcsán kerültem közel.

7 éves koromban két tábor után döntöttem el, hogy ezt a sportot és életformát nekem találták ki. Elkezdtem versenyezni az Optimist csapatban a BYC színeiben, öt évig ültem OP-ban, ebből 2 évet a válogatott keret tagjaként, majd következett a 420-as, aztán a 470-es. Versengő típus vagyok, az élet minden terén keresem az újabb kihívásokat. Miután befejeztem a versenyzést, nyári táborokat tartottam a BYC-ben, öt évvel ezelőtt lehetőséget kaptam, hogy egy kezdő csapattal foglalkozhassak.

Azóta már két éve viszem az Optimist A csapat programját, ahol továbbra is jelen vannak olyan versenyzőim, akikkel annak idején elkezdtem az edzői munkát. A vitorlázás mellett már több, mint 10 éve foglalkozom gyerekekkel, családias síiskolánkban.

Mindig kiváló edzőkkel dolgozhattam és dolgozhatok, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy végül én is ezt a pályát választottam. Szeretném visszaadni mindazt a szeretetet és törődést, amit itt a BYC-ben kaptam. Fantasztikus érzés, hogy a klub saját neveltetésű versenyzőjeként és edzőjeként részese lehetek ennek a közösségnek.

Sigmond András – Optimist B csapat, Iskolaprogram


Elérhetőség:
Mobil: +36 70 779 8400
E-mail: sigmond.andras@byc.hu

Veszprémből származom, de Káptalanfüreden töltöttem az ifjúságom boldog nyarait, ahol édesapám BIBIC nevű 15 – ös hajóján ismertem és szerettem meg a vitorlázást.

Ez úgy tűnik örök szerelem maradt, 10 évet versenyeztem a Bp Építőkben: Kalóz, Repülő Hollandi, majd Csillaghajó osztályokban,  és ugyancsak itt kezdtem el edzői pályafutásomat. Innen Földvárra, a Spartacus Vitorlás Clubba igazoltam, ahol Dolesch Iván mellett  dolgoztam edzőként 1976 – ig. Ekkor már a MVSZ felkérésére a válogatott keret felkészítésében is részt vettem, és ez a megbízásom tartott 1992 – ig. Négy Olimpiai ciklusban (Montreal, Moszkva, Seoul, Barcelona) vezettem a magyar csapat  olimpiai felkészülését, majd ezt követően 8 éven keresztül a „GIBA Vitorlás Iskolát” létrehozva, oktattam nyaranta fiatalokat a Laser 4,7 osztályban. Ezeket az edzői, oktatói munkáimat csak másod állásban láttam el, mivel fő állásban az ELTE Tanárképző karán a testnevelés szakos hallgatók képzésében vettem részt.

2000 – ben jött a nagy fordulat, amikor egy meghívásra szerződést kötöttem a Szingapur Vitorlás Szövetséggel, és dolgoztam 8 évet a szigetország vitorlás programjában a 420, Byte, végül a Laser osztályokban. Ez a 8 év volt a legeredményesebb időszak  edzői és pedagógiai pályafutásom alatt. Amit lehetett sport sikerben, és emberi elismerésben azt ott megkaptam a tanítványaimtól, és  a sport vezetőimtől egyaránt!

2008 ban a MVSZ felkérésére hazajöttem, és elvállaltam a Válogatott Keret vezető edzői megbízását. Mint Laser edző segítettem Berecz Zsombor felkészülését a Beijing – i olimpiára, de nem sokkal az olimpia után már érezve a hazai ellenszelet, hamarosan félre állítottak ebből a megbízásomból. Ezután Zánka, ismét a Spartacus, majd Balatonfüred következik 2013 –tól.

Fő célom, hogy eddigi pedagógiai és vitorlás edzői tapasztalatomat felhasználva itt Balatonfüreden létre hozzunk egy sport iskolai oktatási rendszert, amelyre a vitorlás sport utánpótlás nevelése épülhet. Ennek a munkának a gyakorlati részéhez  a BYC adja hátteret, ahol az Iskolai Vitorlás Oktatási programot 2 éve indítottuk el. Ebből most 2016 ban már remélhetőleg  versenyzők is kikerülnek, akik a BYC színeiben részt vesznek a hazai Optimist, Laser és 420 osztályok versenyein. A Sportiskola indításhoz a zöld jelzést sajnos még mindig nem kaptuk meg, de remélhetőleg Balatonfüred város vezetése, és az iskolák fenntartói is belátják azt a logikusnak tűnő összefüggést, hogy vitorlás sportot csak ott lehet magas szinten művelni, ahol a sportolók a víz mellett élnek, és így a napi edzéseken ugyanolyan rendszerességgel tudnak részt venni, mint a kézilabdában, vagy a fociban!! Ha ez a felismerés bekövetkezik, és a sport iskolai osztályt 2016 Szeptemberében el tudjuk indítani, akkor úgy gondolom hosszabb időre biztosíthatjuk Balatonfüred részére azt az elismerést a vitorlás sportágban, amit a Vadnai testvérek és Érdi Mári innen indulva vívtak ki az elmúlt években!

Böröcz Berta – RS FEVA hajóosztály


Elérhetőség:

Mobil: +36 30 374 5625
E-mail: borocz.berta@byc.hu

1995-ben születtem Veszprémben, 1999 óta töltöm a nyaraimat a BYC-ben. 2004 őszén kezdtem versenyszerűen vitorlázni, pályafutásomat végig kétszemélyes hajóban töltöttem: Cadet, 420, 470. Aktív versenyzői éveim 2014 őszével értek véget, azóta hivatásszerűen vagyok jelen a vitorlássportban.

2015 óta versenybírói és versenyrendezői papírral rendelkezem így e területeken aktívkódom valamint gyerektáborok és hajós jogosítvány gyakorlati oktatásával is foglalkozom. 2019-ben pedig a Principessa egyik kísérőmotoros vezetője lettem.

Eredményeim közül nem szeretnék kiemelni egyet sem, mindegyikre büszke vagyok, mert tudom, hogy mennyi a beletett munka részemről és az edzőim részéről és ez az, ami igazán számít.

Célom a gyerekekkel a közösségteremtés, hogy megismertethessem a vitorlázás élvezetét és szeretetét, ezek mellett pedig természetesen az a tudás átadása, amit annak idején én is kaptam.

Házi Zsuzsanna- kajak-kenu szakedző

Elérhetőség:
Mobil.: +36 70 369 6743
Email.: sari.hzsuzsi@gmail.com

noimageVelence-tavi gyerek lévén 8 évesen, akkor még felvételizve a Velence-tavi Vizi sport Iskolában kezdtem, mint kajakos.  Mivel sokkal több volt a kajakos, mint az evezős, ezért kérték hogy menjünk át az evezős edzésre is. Azután ott ragadtam az evezősök között.

Minden korosztályban és hajóosztályban nyertem Magyar Bajnoki címet. Összesen 20 at. A VVSI -től kiöregedve az Agárdi Medosz vett át főállású versenyzőként. Első felnőtt Világbajnokságomon 19 évesen 7. helyezett lettem. 1990-ben a gyerekek születése miatt egy kis időre abbahagytam az evezést. 1992-ben újrakezdtem, és ismét tudtam Magyar Bajnokságot nyerni. Sajnos az edzőtáborokat a család miatt nem tudtam vállalni, ezért 1995-ben végleg abbahagytam az evezést. Ezek után a családi vállalkozásban dolgoztam, mint erőnléti edző, és segédkeztem 2008-ban a kajak válogatott néhány tagjának a felkészülésben.

2005-ben ismerkedtem meg a sárkányhajózással, amit csak hobbiként kezdtem űzni. Mivel a sportág kezdett rohamosan fejlődni, úgy én is kezdtem komolyabban edzeni.

2010-ben indultam a Világbajnokságon női válogatott hajóban, ahol 4 aranyat nyertünk. Ezek után még 6 aranyat tudtunk összelapátolni a Világbajnokságokon.  Ebben az évben hívtak Balatoni Kajak-Kenu Egyesületbe edzőnek, amit 2019 ig csináltam. Ez időszak között szép eredményeket tudtunk felmutatni, lettek sárkányhajó szakágban Világbajnokaim, Európa Bajnokaim, a Magyar Bajnokságon 2019-ben a csapat 20-as hajóban 2. helyezést ért el.

2020 januárjában jöttem át csapatommal a BYC –hez.

Versenyzőimnek szoktam mondani:  Aki lemarad, az kimarad!

Hitvallásom: „Akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!”-  Ézsaiás. 40,31