fbpx

Edzők

Csomai József – ILCA 7, ILCA 6, Vezető edző

Elérhetőség:
Mobil: +36 30 277 6537
E-mail: csomai.jozsef@byc.hu

1968-ban születtem Veszprémben. 10 évesen ismerkedtem meg a vitorlázással Balatonalmádiban. Itt töltöttem versenyzői pályafutásom nagy részét, és itt vált életem meghatározó részévé a vitorlázás.

Rengeteg élmény mellett több osztályban is versenyeztem, de az egyszemélyes versenyzésben éreztem igazán otthon magam. Ennek eredményeként 3 Magyar bajnoki címet sikerült szereznem.

A 90-es évek elején kerültem a BYC -hez, versenyzőként. Pár év alatt a versenyzést felváltotta az oktatás, majd az edzősködés.

Kihívást jelentett számomra a megszerzett tudás átadása a fiatal tehetségeknek. Szerencsének érzem magam, mert kezem alatt rengeteg olyan versenyző fordult meg , akik azóta is  a hazai és nemzetközi mezőny meghatározó alakjai. Számomra a legnagyobb motivációt az jelenti, hogy láthatom a fiatalok szemében a vitorlázás szeretetét.

Sigmond András – ILCA 4, Iskolaprogram

Elérhetőség:
Mobil: +36 70 779 8400
E-mail: sigmond.andras@byc.hu

Veszprémből származom, de Káptalanfüreden töltöttem az ifjúságom boldog nyarait, ahol édesapám BIBIC nevű 15 – ös hajóján ismertem és szerettem meg a vitorlázást.

Ez úgy tűnik örök szerelem maradt, 10 évet versenyeztem a Bp Építőkben: Kalóz, Repülő Hollandi, majd Csillaghajó osztályokban,  és ugyancsak itt kezdtem el edzői pályafutásomat. Innen Földvárra, a Spartacus Vitorlás Clubba igazoltam, ahol Dolesch Iván mellett  dolgoztam edzőként 1976 – ig. Ekkor már a MVSZ felkérésére a válogatott keret felkészítésében is részt vettem, és ez a megbízásom tartott 1992 – ig. Négy Olimpiai ciklusban (Montreal, Moszkva, Seoul, Barcelona) vezettem a magyar csapat  olimpiai felkészülését, majd ezt követően 8 éven keresztül a „GIBA Vitorlás Iskolát” létrehozva, oktattam nyaranta fiatalokat a Laser 4,7 osztályban. Ezeket az edzői, oktatói munkáimat csak másod állásban láttam el, mivel fő állásban az ELTE Tanárképző karán a testnevelés szakos hallgatók képzésében vettem részt.

2000 – ben jött a nagy fordulat, amikor egy meghívásra szerződést kötöttem a Szingapur Vitorlás Szövetséggel, és dolgoztam 8 évet a szigetország vitorlás programjában a 420, Byte, végül a Laser osztályokban. Ez a 8 év volt a legeredményesebb időszak  edzői és pedagógiai pályafutásom alatt. Amit lehetett sport sikerben, és emberi elismerésben azt ott megkaptam a tanítványaimtól, és  a sport vezetőimtől egyaránt!

2008 ban a MVSZ felkérésére hazajöttem, és elvállaltam a Válogatott Keret vezető edzői megbízását. Mint Laser edző segítettem Berecz Zsombor felkészülését a Beijing – i olimpiára, de nem sokkal az olimpia után már érezve a hazai ellenszelet, hamarosan félre állítottak ebből a megbízásomból. Ezután Zánka, ismét a Spartacus, majd Balatonfüred következik 2013 –tól.

Fő célom, hogy eddigi pedagógiai és vitorlás edzői tapasztalatomat felhasználva itt Balatonfüreden létre hozzunk egy sport iskolai oktatási rendszert, amelyre a vitorlás sport utánpótlás nevelése épülhet. Ennek a munkának a gyakorlati részéhez  a BYC adja hátteret, ahol az Iskolai Vitorlás Oktatási programot 2 éve indítottuk el. Ebből most 2016 ban már remélhetőleg  versenyzők is kikerülnek, akik a BYC színeiben részt vesznek a hazai Optimist, Laser és 420 osztályok versenyein. A Sportiskola indításhoz a zöld jelzést sajnos még mindig nem kaptuk meg, de remélhetőleg Balatonfüred város vezetése, és az iskolák fenntartói is belátják azt a logikusnak tűnő összefüggést, hogy vitorlás sportot csak ott lehet magas szinten művelni, ahol a sportolók a víz mellett élnek, és így a napi edzéseken ugyanolyan rendszerességgel tudnak részt venni, mint a kézilabdában, vagy a fociban!! Ha ez a felismerés bekövetkezik, és a sport iskolai osztályt 2016 Szeptemberében el tudjuk indítani, akkor úgy gondolom hosszabb időre biztosíthatjuk Balatonfüred részére azt az elismerést a vitorlás sportágban, amit a Vadnai testvérek és Érdi Mári innen indulva vívtak ki az elmúlt években!

Veenstra Jelmer – ILCA 4

Elérhetőség:
Mobil: +36 31 785 8743
E-mail: veenstra.jelmer@byc.hu

Veenstra Jelmer vagyok, 1997-ben születtem Leeuwardenban, Hollandiában. 2000-ben a családom Magyarországra költözött a Balaton mellé, ahol később megismerkedtem a vitorlázással. Bár nagyapám tengerész volt, mégis első generációs vitorlázó vagyok a családban.

Balatonfűzfőn kezdtem vitorlázni Optimistben, majd hamar átültem Laserbe, ahol később három bajnoki címet is szereztem. Ezt követően vitorlástáborokban folytattam a pályafutásom, majd Optimist edző lettem. 2023-ban lehetőséget kaptam a BYC-től, hogy Laser edzőként is kipróbálhassam magam.

Fő célom, hogy megszerettessem a vitorlázást a fiatalokkal és, hogy az általam összegyűjtött tudást érthető módon átadhassam.

Pertl Dániel – 29’er

Elérhetőség:
Mobil: +36 30 859 0258
E-mail: pertl.daniel@byc.hu

1999-ben születtem Győrben, a vitorlázással édesapám révén ismerkedtem meg, már kisgyerekként. 12 éves koromban aztán belekóstoltam a versenyzésbe is, először rövid ideig Optimistben, majd 420-asban versenyeztem. A 420-asban töltött szezonok folyamán fogott meg igazán a vitorlás versenyzés, azóta is életvitelszerűen űzöm ezt a sportot. 2018 óta, más nagyhajós osztályok mellet, főként Melges és 49er hajóosztályban versenyzek.

A vitorlázás mellett sok más sportot kipróbáltam, végül a kitesurf és a falmászás váltak kedvenc szabadidős tevékenységeimmé.

2017-től kezdve nyári táborokat tartottam Balatonalmádiban és Révfülöpön, 2019 óta pedig edzőként dolgozom, főként a kétszemélyes hajóosztályokra fókuszálva. Célom, hogy megszerettessem a versenyzőkkel a csapatban való vitorlázást és egy olyan alaptudást adjak át számukra, amelyet későbbi pályafutásuk során minden téren és hajóosztályban kamatoztatni tudnak.

Weinber Zsófia – Optimist A

Elérhetőség:
Mobil: +36 30 418 8733
E-mail: weinber.zsofia@byc.hu

Weinber Zsófia vagyok, 1992-ben Budapesten születtem. A nagypapám itt élt Balatonfüreden, így én a nyarakat itt töltöttem a Balaton-parton. Aktív, sportos családban nőttem fel sok-sok utazással és kalanddal; édesapám ultrafutó, édesanyám életét is végig kísérik a különböző sportok. 10 évig versenyszerűen szertornáztam, a vitorlázáshoz pedig édesapám gyerekkori álmának megvalósítása kapcsán kerültem közel.

7 éves koromban két tábor után döntöttem el, hogy ezt a sportot és életformát nekem találták ki. Elkezdtem versenyezni az Optimist csapatban a BYC színeiben, öt évig ültem OP-ban, ebből 2 évet a válogatott keret tagjaként, majd következett a 420-as, aztán a 470-es. Versengő típus vagyok, az élet minden terén keresem az újabb kihívásokat. Miután befejeztem a versenyzést, nyári táborokat tartottam a BYC-ben, öt évvel ezelőtt lehetőséget kaptam, hogy egy kezdő csapattal foglalkozhassak.

Azóta már két éve viszem az Optimist A csapat programját, ahol továbbra is jelen vannak olyan versenyzőim, akikkel annak idején elkezdtem az edzői munkát. A vitorlázás mellett már több, mint 10 éve foglalkozom gyerekekkel, családias síiskolánkban.

Mindig kiváló edzőkkel dolgozhattam és dolgozhatok, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy végül én is ezt a pályát választottam. Szeretném visszaadni mindazt a szeretetet és törődést, amit itt a BYC-ben kaptam. Fantasztikus érzés, hogy a klub saját neveltetésű versenyzőjeként és edzőjeként részese lehetek ennek a közösségnek.

Baráth Gábor – Optimist B

Elérhetőség:
Mobil: +36 70 940 8410
E-mail: barath.gabor@byc.hu

1977-ben születtem, mindig is sportoltam, sok sportot űztem párhuzamosan.  Végül a víznél állapodtam meg. 1988-óta vitorlázom két-, vagy több személyes hajókban.
8 magyar bajnoki címem mellet számos dobogós helyezést szereztem kis- és nagyhajós osztályokban. Tagja voltam a hajosztályaim válogatottjainak és képviselhettem a magyar vitorlázást világversenyeken is.

A pályaversenyzést preferálom, de részt vettem Kékszalagokon, ahol osztálygyőzelmek mellett a Diego és a Principessa Sailing Team-ek tagjaként az abszolút 3. és 4. helyeket szereztük meg. Bár jelenleg is versenyzem, a fő tevékenységem a Balatonfüredi Yacht Clubban a  29er  hajóosztályban versenyzők felkészítése. Tanítványaim magyar bajnoki címek és dobogós helyezések elérésével hálálják meg az együtt elvégzett munkát.

Jelmondatommá egy amerikai foci edzőtől választott alapigazság vált: „A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát.” – Vince Lombardi amerikai fociedző

Németh Márton – Optimist C

Elérhetőség:
Mobil: +36 30 647 0527
E-mail: nemeth.marton@byc.hu

Németh Márton vagyok, 1997-ben születtem Budapesten. A vitorlázással szüleim révén, egészen kisgyerekként ismerkedtem meg. Kilenc éves korom óta vagyok a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője. Utánpótlás versenyzőként Cadet, 420, és 470 hajóosztályokban volt szerencsém a klub több kiváló edzőjétől tanulni.

A fehér táblának háttal, először 16 éves koromban találtam magam, amikor elkezdtem – akkor még edzések mellett a klubunk vitorlástáboraiban dolgozni. A tanítás élménye hamar magával ragadott, így idővel megkaptam a lehetőséget, hogy vitorlás tábort vezessek. A következő nagy váltás 2021-ben következett, amikor elkezdhettem az első évemet az Optimist C csapatának edzőjeként.

A vitorlásport életem túlnyomó részében jelen volt és pár mondatban szinte lehetetlen lenne összefoglalni mennyi mindent kaptam ettől csodálatos tevékenységtől és ettől a közösségtől. Személyes célom ennek az örökségnek az átadása a legfiatalabb generáció számára, hogy olyan fizikai, technikai, etikai, és mentális képességekkel gyarapodjanak, amelyekkel a vízen és az élet más területein egyaránt boldogulhatnak.

Tósoky Zsófia – RS FEVA

Elérhetőség:
Mobil: +36 20 916 2215
E-mail: tosoky.zsofia@byc.hu

Tósoky Zsófia vagyok, 2002-ben születtem Budapesten. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok. Egyetemi tanulmányaim mellett fontos szerepet tölt be életemben a vitorlázás. 10 évesen vettem részt életem első vitorlás táborában, ahol teljesen magával ragadott ez a sport, alig vártam a következő nyarat, hogy újra hajóba ülhessek.

Szenvedélyemmé vált és 18 éves koromig vitorláztam versenyszinten először O’pen Skiff, aztán RS Feva hajóosztályban, Balatonmáriafürdőn, majd Keszthelyen. Számos versenyt megjártunk, többször nyertünk ezüstérmet a magyar Bajnokságon, Európa Kupán és a VB-n is sikeresen helytálltunk. Későbbi pályafutásom során versenyeztem Nautic 370 és J24 hajóosztályokban is.

Eredményeim közül talán az egyik Országos Bajnokság 2. helyezésünket emelném ki, erre vagyok a legbüszkébb: mindig emlékezni fogok az idáig vezető útra és arra, hogy ez a verseny mennyi energiát és összeszedettséget kívánt tőlünk és edzőmtől egyaránt.

A Keszthelyi Yachtkikötőben 2020 óta tartok vitorlás táborokat, számomra hatalmas öröm, hogy amit én kaptam ettől a sporttól, azt az örömforrást tovább tudom adni az új generációk számára is. Szerencsém van, hogy egy ilyen jó közösség része lehetek, ahol volt edzéstársaim és barátaim vesznek körül a hétköznapok során.

Tapasztalataim és tudásom bővítése érdekében végeztem el a Testnevelési Egyetem vitorlás- edző képzését. 2021-ben felkértek a Balatonalmádi RS Feva csapat edzőjének, velük két eredményes szezont zártam. Edzői munkám során mindig fontosnak tartottam, hogy a gyerekek fizikai erőnléte és szakmai képzése mellett a lelki-szellemi nevelésükre is oda tudjak figyelni.

2023-ban ért az a megtiszteltetés, hogy a Balatonfüredi Yacht Club RS Feva csapatának edzője lehetek. Szeretnék a kapott bizalomnak megfelelni, illetve segíteni a versenyzőket egyéni céljaik elérésében, a csapat összetartó erejét megőrizve.

Házi Zsuzsanna – kajak-kenu szakedző

Elérhetőség:
Mobil.: +36 70 369 6743
Email.: sari.hzsuzsi@gmail.com

Velence-tavi gyerek lévén 8 évesen, akkor még felvételizve a Velence-tavi Vizi sport Iskolában kezdtem, mint kajakos.  Mivel sokkal több volt a kajakos, mint az evezős, ezért kérték hogy menjünk át az evezős edzésre is. Azután ott ragadtam az evezősök között.

Minden korosztályban és hajóosztályban nyertem Magyar Bajnoki címet. Összesen 20 at. A VVSI -től kiöregedve az Agárdi Medosz vett át főállású versenyzőként. Első felnőtt Világbajnokságomon 19 évesen 7. helyezett lettem. 1990-ben a gyerekek születése miatt egy kis időre abbahagytam az evezést. 1992-ben újrakezdtem, és ismét tudtam Magyar Bajnokságot nyerni. Sajnos az edzőtáborokat a család miatt nem tudtam vállalni, ezért 1995-ben végleg abbahagytam az evezést. Ezek után a családi vállalkozásban dolgoztam, mint erőnléti edző, és segédkeztem 2008-ban a kajak válogatott néhány tagjának a felkészülésben.

2005-ben ismerkedtem meg a sárkányhajózással, amit csak hobbiként kezdtem űzni. Mivel a sportág kezdett rohamosan fejlődni, úgy én is kezdtem komolyabban edzeni.

2010-ben indultam a Világbajnokságon női válogatott hajóban, ahol 4 aranyat nyertünk. Ezek után még 6 aranyat tudtunk összelapátolni a Világbajnokságokon.  Ebben az évben hívtak Balatoni Kajak-Kenu Egyesületbe edzőnek, amit 2019 ig csináltam. Ez időszak között szép eredményeket tudtunk felmutatni, lettek sárkányhajó szakágban Világbajnokaim, Európa Bajnokaim, a Magyar Bajnokságon 2019-ben a csapat 20-as hajóban 2. helyezést ért el.

2020 januárjában jöttem át csapatommal a BYC –hez.

Versenyzőimnek szoktam mondani:  Aki lemarad, az kimarad!

Hitvallásom: „Akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!”-  Ézsaiás. 40,31