fbpx

Vezető versenybíróként a Tokiói Olimpia vitorlásversenyén – Böröcz Bence beszámolója

Hiába tartott idén nagyrészt kényszerszünetet az olimpiai vitorlás versenysport, a World Sailing a virtuális éves konferenciáján döntött a versenyek tisztségviselőinek minősítéséről és a versenybírók csoportosításáról. Sikeres pályázatomnak köszönhetően 2021-ben a harmadik négyéves ciklusom kezdődik nemzetközi versenybíróként, és a következő két évre – fejlődő úton a vezérré váláshoz – ismételten a világ vezető versenybíróinak szűk körébe választottak.

Versenybírói minősítések megújítása a járványhelyzetben

A minősítések megújításához a jelentkezők pályázatának két fontos feltételnek kell megfelelnie: az elmúlt négy évben legalább nyolc kiemelt nemzetközi versenyen szükséges közreműködni és a naprakész tudás bizonyítása céljából sikeres online tesztet kell írni. A sorozatosan halasztott, majd elmaradó versenyek problémáját az idén megújítók számára azzal oldották fel, hogy elegendő volt hat megmérettetést igazolni. Szerencsésnek gondolom magam, hogy nem kellett igénybe vennem a könnyítést, mert már 2020 elején tíz nagy versenyt tudtam felsorolni, ezek közül pedig hét olimpiai hajóosztály világ- vagy Európa-bajnoksága volt.

A tesztet az első félév eseményeinek elhalasztását követően, még a járvány első hulláma idején teljesítettem. A vizsgát egy másik nemzetközi tisztségviselőnek kell személyesen hitelesítenie, ebben ezúttal is Fluck Benedek, szintén tokiói olimpiai résztvevő nemzetközi versenyrendezőnk nyújtott segítséget.

Vezetők és vezérek

A World Sailing Versenybírói Albizottsága harmadik alkalommal sorolta vezető és vezér csoportokba a nemzetközi versenybírók szűk körét. A kiemelt csoportokba a 2021. és 2022. évekre a 333 szakembert számláló közösségből 22-t választottak be. A csoportosítás célja, hogy a World Sailing kiemelt eseményeire azonosítsák a magas szinten képzett és bőséges tapasztalattal rendelkező szakembereket, így segítve a tisztségviselők kiválasztását. A vezér versenybírók csoportjába sorolják azokat a kollégákat, akik elegendően tapasztaltak ahhoz, hogy az olimpián, a négyévente megrendezésre kerülő összevont olimpiai világbajnokságon, a világkupa-sorozat versenyein vagy az olimpiai osztályok világbajnokságain a versenybíróság elnökeként szerepelhessenek. A vezető versenybírókat a fenti versenyek és az ifjúsági világbajnokság versenybíróságának szenior szakembereiként jelölhetik ki.

Az idén elmaradt további bizonyítási lehetőségek ellenére a pályázatom három erős referenciát tartalmazott: a 2019. évi Sakaiminatóban (Japán) megrendezett Laser Világbajnokságot és a 2019. évi melbourne-i Finn Világbajnokságot, amelyeken a nemzetközi versenybíróság vezetésére kértek fel, valamint a 2019. Finn Európa-bajnokságot, ahol a versenybíróság alelnökeként működtem közre. A döntés alapján, az előző két évhez hasonlóan a vezető versenybírók csoportjába soroltak azzal a megjegyzéssel, hogy fejlődésemmel úton vagyok a vezérré váláshoz. A vezetőkhöz képest ehhez elméletben minél több különleges szabályozást szükséges behatóan elsajátítanom, gyakorlatban pedig a menedzseri képességek további fejlesztésére kell hangsúlyt fektetnem. Vezérként elvárás ugyanis a versenybírói döntések dokumentálásának hatékony minőségellenőrzése, a nagy közönség előtti (akár a versenybíróságban, akár csapatvezetők előtt) és a médiával való kommunikáció, valamint a csapatmunka fejlesztésében és a visszajelzések kultúrájában való irányító szerepvállalás.

A 2021-2022-re vezérként és vezetőként csoportosított versenybírók teljes névsora itt olvasható…

Nagy elismerés, felelősségteljes szerep

Óriási büszkeség számomra, hogy a rövid listán Magyarország képviseletében egyedüliként szerepelhetek a tengerparttal és kiterjedt hajós kultúrával rendelkező nemzetek szakemberei között. A csoportosítással azonban nagy felelősség is jár: a versenybírói közösségen belül sokan példaképként tekintenek a kiemelt szerepben lévő szakemberekre, és ez a csoport határozza meg az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia versenybíróságának gerincét, valamint a párizsi olimpiára való felkészülés első szakaszát is. A minősítésem megújításával pillanatnyilag nincs akadály, hogy eleget tehessek a jövő nyári olimpiai felkérésemnek, ennek megfelelően töretlen optimizmussal kezdtünk bele újból a felkészülésbe. Az előkészületek első fázisában részletesen meg kell ismernünk a versenyszabályok 2021. január 1-jén hatályba lépő módosításait, amelyek magyarra fordításában és oktatásában is vezető szerepet vállalok.