fbpx

Viharos gyorsasággal indult a világbajnokság

20110704_F18_0901A Groupama Garancia F18 katamarán világbajnokság nyitónapján nem volt egyszerű dolguk a versenyzőknek, ugyanis az időjárás 36 csomós (azaz közel 65 km/órás) széllel várta őket. Ennek ellenére a nap folyamán négy futamot teljesítettek sikerrel.

A könnyű, fürge és elképesztően gyors manőverekre képes katamaránoknak a reggeli szélerő már nem volt igazán biztonságos, így a nap halasztással kezdődött. Egy óra parti várakozást követően Hantó István rendező csapata kivezényelte a mezőnyt, és két pörgős futamot tudtak le az északnyugati szélben. A délután folyamán a szél átfordult délnyugati irányba és mivel az ereje még remek volt, ebben s futottak két ráadás futamot a világbajnokság résztvevői.

A hajók előre kijelölt pályán versenyeznek 4 csoportban úgy, hogy két – két szín rajtol egyszerre. Az első napok selejtezői futamainak végeztével arany és ezüst csoportra osztják a mezőnyt. Természetesen mindenki az arany csoportba vágyódik, de ez csak a legjobbaknak sikerülhet. A hétfői nap előzetes eredményei alapján ez biztosan sikerül a sportág klasszikusainak számító holland Mischa Heemskerk-nek, az ausztrál Darren Bundock-nak, a szintén holland Koen de Koning-nek. Ez utóbbi a mai 1,3,8,1 helyezéseivel tette le a voksát az előzetes eredmények alapján az összetett vezető helyre.

20110701_F18_0110.previewAzonban mint minden sportágban itt is van lehetőség az óvásra, mellyel rendszeresen élnek, így az estéket hosszú óvástárgyalások tölthetik ki, amíg meg nem születik a végleges eredmény. Na feledjük, az utolsó futamnak 19 óra után lett vége, és ezt követően értek partra a megfáradt vitorlázók.

A hazai esélyeseket illetően eddig a papírforma jött be. Az előzetes eredmények alapján a 2010-es Magyar Bajnok Váradi – Petheö egység a 26. helyen, míg a Diószegi – Jankovics duó a 49 helyen várja a folytatás. A nap negatív szenzációját a Vándor – Kalocsai páros szolgáltatta, sajnos kimondhatjuk, a tőlük már megszokott módon. A második erősszeles futamban kidöntötték az árbocukat, amivel bár a média érdeklődését felkeltették, a verseny eredményeiknek nem tett jót. A 2010-es világbajnok hajóval jelenleg a 90. helyen állnak.

Amennyiben az időjárás engedi, a hét minden napján lesznek futamok, így izgalmakban egy pillanatra sem lesz hiány. A versenyzőknek nagyon tetszik a Balaton és nem utolsó sorban az erős szél, ugyanis, ha egy katamarán nekilódul, motorcsónakkal is nehéz utolérni. Aki kíváncsi az elképesztő tempóra, az július 8-ig, a világbajnokság zárónapjáig még gyönyörködhet a száguldó hajókban Balatonfüreden.

További képek és info: www.2011.f18worlds.com

Forrás: Just Creative

Fotó: Szántó Áron, Mag Andrea