fbpx

VIII. Építők Vitorlás Kupája – egy szakági vitorlásverseny – kicsit másképp

cirkusz Szeptember 6-án egy újabb, szakági vitorlás verseny lesz a BYC-ben, ezúttal az ÉPÍTŐKÉ. A történet 2006 tavaszán kezdődött, egy napsütötte, de még hűvös tavaszi délutánon. A BYC (akkor még Palya vezette) büféjében ültem, és néztem, ahogy az aprónépek az edzés végén  kirajzottak a partra. Koppantak a hajók, csörögtek a sólyakocsik, a törpék pedig, dideregve, óriási öntudattal pakolták össze az OP-kat, Cadettokat és Laser-eket. Borzasztóan tetszett, hogy mennyire fegyelmezettek, önállóak és kitartóak ezek a gyerekek. Láthatóan jó volt akkor, ott, nekik.

EVK06_s

Akkoriban már magam is megtapasztalhattam, mennyire költséges dolog, hogy ők ott lehetnek. Hogy legyen edző, hajó, és vitorla. Hogy legyen mit összepakolni. Tudam mibe kerül, hiszen az én fiam is ott vacogott közöttük. Tudtam azt is hogy a klubok anyagi helyzete mennyire nem képes már ezt finanszírozni. A klubok mellé kellenek még a szülők is. Akik közül néhányan bírják, de persze vannak akik nem. Pénzt kell szerezni, valami támogatás formájában! – ötlött fel bennem, ez a nem túl eredeti gondolat.
Magam is vitorláztam nagyobb hajóban, és építőiparos lévén jobban ráállt a szemem néhány építőipari céglogóra a vitorlákon. Akkor még nem voltak szakmai regatták, talán csak a Bankár Kupa volt ilyen (de lehet, hogy  már az ügyvédek is szerveződtek akkoriban.)Ha a bankároknak van ilyen, akkor az ÉPÍTŐKNEK miért ne lehetne? 

A barátaimnak is tetszett az ötlet, akik hasonlóan kötődnek a szakmához, a vitorlázáshoz és a BYC-hez is. Így kialakult egy lelkes, odaadó szervező csapat, és megkerestük az építőket. Sokukat eleve ismertünk különböző projektekről, és érdekelte őket az ötlet. Az pedig különösen tetszett nekik, hogy ez nem csak egy szakmai vitorlásverseny, hanem egyben egy nagyon komoly társadalmi szerepvállalás is. Mert a dolgot úgy találtuk ki, hogy aki eljön, az azon kívül hogy megfizeti a versenyzéshez, az ellátásához tartozó költségeket, egy nagyon komoly, egyösszegű támogatást is megfizet a BYC utánpótláskorú vitorlázó palántái részére. Ezt a klub másra nem költheti, csak az ő eszközbeszerzésükre, oktatásukra, edzéseikre, versenyeztetésükre.

Természetesen a BYC örömmel vette a kezdeményezést, mindenben segíti a rendezvényt, a klubtagok is hozzáteszik azt, amit tudnak, és Füred polgármestere is fővédnökként támogatja az eseményt. A város eleve támogatja a klubot, és Füred utóbbi években megvalósuló fejlődésében óriási szerepet vállaltak az építőipari cégek.

EVK29_s

Az elején elhatároztuk, hogy mi egyenlő pályákat fogunk biztosítani a vízen a csapatoknak, hiszen a cégek a szakmában is elvárják az egyenlő feltételeket a versenytársakkal folytatott küzdelemben. Így one design hajókat választottunk. J24-es és Nautic hajókkal lehet versenyezni, amiket mi biztosítunk a nevezők részére. Vannak cégek, akik csapatépítésre használják ezt a rendezvényt, vannak akik a cég menedzsmentjével érkeznek és a meglévő kapcsolataikat akarják erősíteni, vagy újakat szeretnének építeni. Hiszen erre egy vizes, izgalmas küzdelem után a parti rendezvényeken, egy finom balatoni fröccs mellett sokkal nagyobb az esély, mint átjutni valamelyik nagy cég több szűrőjén, és bejutni a sokadik emeleti, főnöki titkárságára.

EVk38_s

Olyanok is vannak, akik partnertalálkozóként használják ezt a versenyt, és a megrendelőiket, vevőiket hívják el, így teremtenek nekik izgalmas, baráti, élménydús perceket.És hogy ne csak egy sima vitorlás verseny legyen, hanem egyben meghatározó élményt is nyújtson ez a nap a megjelenteknek, mindig valami story köré épül a forgatókönyv. Volt itt már Ki? Mit? Tud?, Balatoni vitorlás retró party, Bigali elvtárssal a Made in Hungárióból, a 60-as évekből, amikor a Balaton volt nekünk a riviéra, csináltunk Hollywood-ot a BYC romos hangárjából, ahol az OSCAR díjért versenyeztek a csapatok, volt itt szüret, préseléssel, a legutóbb pedig Dallasból hoztuk ide Jokey-t és Samantát, a Ewing családdal együtt.

A rendezvényen jelen vannak a csemeték is, akik meghálálják a támogatást, hiszen a BYC már 17. éve nyeri a klubok közötti pontversenyt, amit elsősorban a fiatalok eredményeiből kapott pontoknak köszönhet. Az elmúlt 8 évben olyan gyerekek nőttek fel a klubban, mint Kaiser Kristóf (Laser, sokszoros magyar bajnok, Európa Kupa győztes), Bathó Peti (sokszoros magyar bajnok,  2009-ben BYTE Európa Bajnok, a szingapúri  ifjúsági olimpia magyar résztvevője), a Gyapjas testvérek (Zsombor OP-val Magyar Bajnok, a Nápoly kupa és a Carneval Cup győztese 2012-ben, válogatott versenyző, Balázs sokszoros Magyar Bajnok, ma 470-es versenyző, Magyar Bajnok) Vadnai Benjamin, aki tavaly laser 4.7 világbajnokságot nyert Argentínában, vagy az öccse Vadnai Jonatán, aki  ebben az évben ugyanennek az osztálynak a Balatonfüreden rendezett Európa Bajnokságát és Világbajnokságát is megnyerte!

Idén az a Korchmáros Sára is képviselte Magyarországot a Garda tavon rendezett OPTIMIST világbajnokságon, aki néhány éve, még 7 évesen, szégyenlősen, remegő kézzel húzta ki az Építők Vitorlás Kupája különdíjasának a nevét  a kalapból.Hát ezért öltözünk be magunk is örömmel filmrendezőnek, szőlősgazdának, Jokey Ewing-nak, csinálunk hülyét magunkból évről – évre! Mert szeretjük ezt, mert mi magunk is nagyon jól érezzük magunkat, és mert megéri! Mert megéri tenni a kölykökért és mert jó látni a vitorlázással most ismerkedők izguló arcát egy rajteljárásban, a sok boldog mosolyt a dobogón, együtt tölteni egy remek napot saját kollégáinkkal is!

evk48_s

Az ÉVK hét sikeres évet tudhat maga mögött, és a gazdaságilag erősen megtépázott, ám lelkes és elhivatott építő szakma tagjai évről évre összejönnek, vitorláznak, adakoznak és jól érzik magukat.

Idén lesz a VIII. Építők Vitorlás Kupája.  Néró után szabadon: cirkusz lesz a népnek! Mert ugye kenyér, szándék és hajó van bőven:))))Idén porondmesternek öltözöm!

Hercsel Erik