fbpx

Vitorlás Európa-bajnokság Balatonfüreden a 22-es Binnenyolle osztály kontinensviadala

iPhone 4 004.previewMeghiúsulni látszott álmot vált most valóra a Balatonfürdei Yacht Club azzal, hogy a 71 évvel ezelőtt elmaradt Európa-bajnokságot 2010. augusztus 24-e és 26-a között rendezi meg Balatonfüreden.  1939-ben, a II. világháború miatt sajnos elmaradt a 22-es Binnenyolle kontinensviadal. Most 3 nemzet (magyar, német, osztrák) versenyzői állnak majd rajthoz  ezekkel a csodálatos fahajókkal, melyek valóban a vitorlázás hőskorát idézik.

Az Eb hivatalosan augusztus 24-én, kedden veszi kezdetét, de már érkeznek külföldről az egységek. A tervek szerint hat pályafutamot és egy túrafutamot kell teljesíteni a versenyzőknek. Ez a hajótípus az 1900-as években meglehetősen elterjedt volt a Balatonon, hiszen a középosztály számára is elérhetővé tette a vitorlázás örömeit. A Nyugat-Európában is népszerűvé vált 22 m2-es verseny yollét a füredi Hajógyár kezdte el gyártani 1928-ban és egy évvel később már bajnokságot is rendeztek, ahol akkor Heinrich Tibor győzött. Kiválóságát mutatja az is, hogy ezt követően még hat alkalommal nyerte el a magyar bajnoki címet. 1945-ben Ausztriában folytatta vitorlázó karrierjét és egymás után nyerte a versenyeket Wörther See-n.

Nagy elismerés volt a magyar vitorlás sport számára, amikor felkérték, hogy 1939-ben rendezze meg a 22-es verseny yolle Európa-bajnokságát. A Hajógyár 12 darab úgynevezett szappan yollét gyártott le, de a kitört háború miatt ez az esemény sajnos elmaradt.

Most 2010-ben a Balatonfüredi Yacht Club elnyerte a verseny rendezés jogát, így augusztus 24-e és 26-a között mérettethetik meg magukat az indulók a 22-es Binnenyolle Európa-bajnokságon.

 

BYC