fbpx

Véget ért a 2020-as BYC Virtuál Széria

Ősszel még nem is sejtették az eseménysorozat szervezői, hogy ilyen gyorsan eljön a tél és vele együtt véget ér a BYC remek kezdeményezése, a Virtuál Széria elnevezésű virtuális vitorlásverseny.

A szeptemberi “főpróba” után és az októberi első, majd a novemberi második fordulót követően december 13-án rendezte meg a Balatonfüredi Yacht Club az őszi Virtual Regatta sorozat harmadik, egyben utolsó állomását.

Advent második vasárnapjának délutánján végül tizenhárom induló állt a virtuális rajtvonalhoz. Ez a virtuális verseny ezúttal is azért volt különleges, mert a járványhelyzetre való tekintettel teljes mértékben ONLINE zajlott, akárcsak az előző alkalommal.

A rendezvény történéseit, csakúgy, mint az előző három alkalommal, Böröcz Bence nemzetközi versenybíró, illetve Szépvölgyi István, a VitorlazzItthon.hu főszerkesztője közvetítették a tőlük megszokott magas színvonalon.

A rendezők már sok ismerős, visszatérő résztvevőt köszönthettek, de jelentkeztek az eseményre új nevezők is. Az első hölgy nevező is „megérkezett” a fináléba és rendkívül ügyesen kormányozta a hajókat.

A délután folyamán hét futamot tartottak. A résztvevők több fantasztikus helyszínen versenyezhettek: New York, Sydney, Kiel, Auckland, Aarhus és Palma de Mallorca is. A hajóosztályok között szerepeltek a J70-esek és Laserek. A döntő futam helyszíne San Francisco volt és a manapság közkedvelt AC75-ös hajóosztályban mérték össze tudásukat a résztvevők.

A harmadik forduló aranyérmét ezúttal Joó Kristóf vihette haza. Beliczay Márton második, Tóth Norbert pedig harmadik helyezést ért el.

A sorozat abszolút győztese szintén Joó Kristóf lett, aki a verseny után elmondta, hogy a „főpróbából” sajnos még kimaradt, hiszen csak az ősz elején ismerkedett meg a játékkal. Gondolt egyet, regisztrált és megtetszett neki a virtuális versenyzés. Kiemelte, hogy a BYC által szervezett versenysorozatot egy jó kezdeményezésnek tartja, és bízik benne, hogy lesz folytatás.

A dobogó második fokára dr. Ferenczy Kristóf állhatott fel. Kristóf, a nyár-végi, a Balatonfüredi Yacht Clubban rendezett házibajnokság győztese úgy véli: a játék mindenféleképpen alkalmas a vitorlázás népszerűsítésére, ugyanis aki kipróbálja virtuális térben a sportágat, nagy valószínűséggel a való életben is hajóba ül majd.

A harmadik helyezett az első forduló bajnoka, Lackó Dávid lett. A klub ifjúsági versenyzője jelenleg Laser hajóosztályban vitorlázik.

A VitorlázzItthon.hu-nak Böröcz Bence nemzetközi versenybíró pedig arról beszélt, hogy meglátása szerint beváltotta a sorozat a hozzáfűzött reményeket, hiszen egy igen jó, közel azonos tudással rendelkező csapat jött létre, akik rendszeresen megmérették egymással tudásukat ezeken az délutánokon. Kiemelte: ahogy jöttek a széria újabb állomásai és futamai, egyre inkább látszott a fejlődés a játékosokon.

“Fontos tény, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség az e-sportot profin kezeli, ezért úgy véljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek ebbe a rendszerbe be kell kapcsolódnia” – fogalmazott korábban a Vitorlázz Itthon-nak a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Holczhauser András elmondta: a Szövetség elnöksége még október 13-i ülésén meghozta a döntést, mely szerint 2021-re a Magyar Vitorlás Szövetség megveszi a magyar bajnokságok jogát és átadja azt tagszervezeteinek versenyszervezés keretében. A főtitkár úgy látja: a világbajnoksághoz való kapcsolat fontos az e-sportban is.

https://youtu.be/j3zAxPgU9lc

Az egyes fordulók részletes eredményei: 1.Forduló2.Forduló3.Forduló

A teljes sorozat visszanézhető a BYC Youtube csatornáján, ahol feliratkozásotokkal és kedveléssel tudjátok segíteni annak növekedését. Köszönjük!

Szépvölgyi István beszámolója:

Számos földrész, különböző hajóosztályok – véget ért a BYC Virtual Regatta Sorozat