fbpx

Youth Sailing World Championships – Zink Leonnak szurkolunk

A Youth Worlds Laser Radiál fiú mezőnye 58 versenyzőből áll, köztük az idei radiál ifi EB bajnokkal, Guido Gallinarival (aki itt 2 nap után csak 11.), a kieli felnőtt radiál VB-t megnyerő ifi ausztrál Zac Littlewooddal (2). és számos tavalyról visszatérő a Youth Worlds aranyra hajtó radiálossal. Ebben a kemény mezőnyben küzd Leon.

A versenyfeltételek sem könnyítik meg Leon dolgát:  35 fok+, 80% fölötti páratartalom, nagy hullámok. Egyértelműen az ilyen körülményekhez jobban szokott, amerikai, ausztrál, argentin, újzélandi, brazil stb versenyzőknek kedveznek, olyannyira, hogy az első 10-be csak 2 európai laser radiálos jutott be az első két nap után.

Leon tavaly óta edz az osztrák válogatottal, ahova Andreas Geritzer a válogatott edzője hívta meg, hiszen félig németként könnyen tudott integrálódni a csapatba. Andreas Geritzer az osztrákok nagy nyári olimpikonja: Sidney-i olimpián 5. volt, míg Athénban 2. Robert Scheidt mögött. Ausztriában nagy megtiszteltetésnek számít az ő keze alatt edzeni: a laser radiál válogatott mellett, a Nacra15-söket viszi valamint saját klubjának az UYC Neusiedl optimisteseinek tart még időnként edzéseket.

Leon 2017. évi izolai Spring Cupon kezdett Andivel dolgozni, majd a tavalyi gdynia radiál EB-n folytatta. Az osztrák radiál válogatott csapatban tavalyi VB után volt egy váltás, amikor két lejobb radiálosuk, Keanu Prettner és Mattheus Zöchling átültek kétszemélyes hajóosztályba, 49er FX-be és Nacra15-be az Osztrák Vitorlás Szövetség utánpótlás fejlesztési és olimpiai koncepciójának megfelelően.

Ősz óta egy meglehetősen fiatal, szinte csak U17-sekből álló csapattal edzőtáborozik havonta legalább egyszer Leon, akik közül a bécsi Pirminnel barátkoztak a legjobban össze, így különösen örült, hogy együtt mennek az ifjúsági VB-re Corpus Christibe, ahol általában erős szél uralkodik. Leon eddigi legjobb futameredményeit erős szélben aratta a különböző versenyeken.

Andi Geritzer kérésünkre a következő értékelést küldte az első 2 napról, amit Leon engedélyével megosztunk veletek:

„1. nap: A Youth Worlds izgalma Leon arcára volt írva és nagy örömében sajnos elfelejtett a felkészülés alatt eleget inni. Amíg erővel bírta, a sebessége és az önmagába vetett hite is kitartott. A taktikai döntések gyakran a csúcssebesség áldozatai lettek. A második futam elejére sajnos elérte a rosszullét Leont, gyengébben, de megkönnyebbülten csinálta azt végig.

2. nap: Az osztrák edzőtársával, Pirminnel a bemelegítés nagyon jól működik, és verseny előtt megvan a sebességébe vetett bizalma Leonnak. A második sorból való rajtok (erősen egyik vagy másik oldal volt előnyösebb a rajtoknál) elrontják az első kreutz szakaszba való jó beszállását, és azt is, hogyan tudja tartani a ritmust rajt után.

A 2. futamban már nem volt olyan gyors a kreutzban Leon a fogyatkozó ereje miatt, de hátszélben annál elégedettebb vagyok a gyorsaságával és teljesítményével.

Leon az elkövetkező napokban szeretné kiküszöbölni a hibáit és a rajtokra, valamint a taktikus kreutzokra akar koncentrálni.”

Köszönjük Andi Geritzernek és Tóth Monának a beszámolót!

Képek: Johan De Jonghe