fbpx

Zánkai edzőtáborban Optimisteseink

Lassan hagyományossá válik az iskolai szünet kezdetén szervezett Optimist bentlakós edzőtábor, amit most második alkalommal szerveztünk Zánkán, a Zankazen Üdülőközpontban.

Mi voltunk a beavató vendégek az új házakban, amelyekből 23 db épült meg a nyári szezon kezdetére, de jelenleg még csak az a 3 üzemelt, ahol népes csapatunk (23 fő) kapott kifogástalan elhelyezést. A házak 8 személy részére biztosítanak kulturált, sportos, kényelmes elhelyezést, a  Zhen budhista vallásnak megfelelő, igazán nyugalmat árasztó természeti környezetben. A kialakuló parkerdő, a fantázia tó, még építési terület, de  már látszik a nyugalmat, a meditációs gyakorlatot is biztosító környezet stílusa. Reméljük jövőre a kész állapotában is fogadni tudják majd kis csapatunkat a mostani elérhető áron, és vendégszeretettel. Igyekszünk a jó kapcsolatot fenntartani a tulajdonossal bár váratlan események mindig ronthatják a megítélésünket. Sajnos ezt okozta az a kedves apuka is, aki kislányáért jött, és oda – vissza 2x megjárta a frissen telepített gyepszőnyeget, amelyet 3 napja az eső mocsárrá változtatott. Szerencsére a nagy fekete autó nem süllyedt el,  a gyepszőnyeg remélhetőleg kijavítható, és a mi becsületünkön sem esik csorba ezért a meggondolatlanságért! Hát ilyenek vagyunk, a természet szeretete és tisztelete nem mindenkinek jelenti ugyanazt a normát!

Az ellátásunkat: ebédet és vacsorát, hasonlóan  a tavalyi évhez az Erzsébet táborból kértük, ami bőséges menza étel volt,  a reggelit pedig saját beszerzéssel, a sport- táplálkozás elvei szerint készítettük el, és önkiszolgáló rendszerben lehetett választani a müzli, gabona származékok, a sonka, zöldség és egyéb finomságok között. Remélem senki nem panaszkodott a tábor után, hogy éhezett, vagy a kedvenc ételéből nem kapott repetát! A kiszállított, és a saját készítésű étkezés nagy hátránya csak a napi 3x – i mosogatás volt, amit szintén ketten Zsófival kellett megoldjunk naponta 3 x 23 fő után!

Az időjárás igazán kegyeibe fogadott minket, kiváló szélviszonyok mellett, igaz sokszor esőben, de az utolsó napi hazavitorlázással együtt több mint 20 óra vízi edzésmunkát tudtunk teljesíteni 15 – 25 Csomós  szélben. Ez a Balatonon kiváló minősítést érdemlő tábornak tekinthető. A vitorlás edzéseket két csoportban bonyolítottuk: Zsófi az A és B csapat résztvevőivel, Giba pedig az újonc C csapatosokkal dolgozott. Általában az edzésnapok végén közös edzőfutamokat tartottunk. A színvonalat nagyban emelte a négy A csapatos versenyző: Hannika,  Dávid, Miska és Soma, akik a B csapat részére biztosították a képzettebb, és magasabb szintű edzőpartner húzó erejét.

C csapatunknak a fő kihívást az erős szél, a végig kiülő helyzetben történő hajókezelés megértése és gyakorlása jelentette. Most már kezdik elhinni, hogy ők is képesek a hajójukat erős szélben is egyensúlyban tartani, és arra irányítani, amerre ők akarnak haladni! A vasárnapi hazavitorlázás már csak  hab volt a tortán, mivel Tihanyig 10 – 15 csomós ÉNY – i szélben raumoltunk, majd a cső K – oldalától 4 x 20 – 30  perces cirkálásban mutathatták meg a résztvevők, hol tartanak az erős szeles, és döghullámos hajóvezetésben, illetve az É- i pöffös szélben való széltaktikában.

A napi aktivitást a vízi program utáni kiértékelések, majd a levezető hatalmas rögbi, és számháború csaták tették igazán emlékezetessé. Ez a környezet, a part menti ősparkkal, és az újonnan épülő csodálatos lakó övezettel igazi paradicsom egy ilyen, a közösségünket is építő szakmai táborhoz. A gyerekek a vasárnap délutáni hazai-partra érkezés után biztosan fáradtak voltak, de ez majd a későbbiekben, és a pihenés után derül ki, hogy mennyit jelent részükre a vitorlás életmód megszeretése és a verseny teljesítményük szempontjából.

Értékelésként azt gondolom nyugodtan mondhatjuk, hogy egy nagyon jó hangulatú, és szakmailag kiváló 5 napos táboron vagyunk túl! Köszönjük a gyerekek kiemelkedően együttműködő viselkedését, és az edzők harmonikus munkamegosztását, ami a tábor sikerének egyik alap pillére volt!

Giba és Zsófi